John is vrolijk op weg naar zijn pensioen

Je ziet het niet meteen maar John is hard op weg richting zijn pensioen. Een volgende levensfase waar hij ook zin in heeft, maar voorlopig heeft hij het nog plezier in zijn werk als uitvoerder in de buitenlucht. Of was het als fitter, kraanmachinist of voorman?

‘In ieder bedrijf moet er nu eenmaal één zijn met de meeste dienstjaren’, lacht John, ‘en bij Schadenberg Plaisier ben ik dat. We hebben het net gevierd, 37 jaar bij het bedrijf. Veertig zou een mooi rond getal zijn, maar dat zit niet meer in de planning. In september 2021 bereik ik de leeftijd waarop ik met pensioen mag. Dan wil ik lekker nog wat dingen voor mezelf gaan doen.’

Voor John, die officieel uitvoerder is maar ook luistert naar fitter, voorman of kraanmachinist, komt het pensioen niet te laat en niet te vroeg. ‘Ik zou liegen als ik zei dat ik er ook niet een beetje naar uitkijk, maar ik heb het nog prima naar mijn zin bij Schadenberg Plaisier. Samen met de directie hebben we gekeken naar mijn werk. In principe doe ik nog alles, behalve het zwaardere tilwerk. Daardoor is het werk nog goed vol te houden.’

‘Wat ik leuk vind, is dat ik de jongere jongens nog wat kan leren. Veel vaardigheden in ons werk leer je pas echt goed door het te doen. Toen ik jong was, was dat niet anders. Ik heb in het verleden vijf jaar als verwarmingsmonteur gewerkt en daarna een tijdje in de bouw, bij een kleine aannemer. In de slechte jaren tachtig zat ik een paar weken thuis zonder werk. Een buurman die bij Schadenberg Plaisier werkte, heeft me toen een dag meegenomen. Het leek hem wel wat voor mij en dat had hij goed.’

‘Ik had destijds in 1983 wel wat ervaring met leidingen vanuit de bouw en het verwarmingswerk, maar ik moest ook veel bijleren en praktijkervaring opdoen om een goede gas- en waterfitter te worden. Dat kan ik dus nu een beetje overdragen wanneer ik met onze jongere jongens werk. Dat gaat eigenlijk vanzelf. Laten zien waar ze op moeten letten, soms een beetje bijsturen.’

‘Wat ook helpt om plezier in mijn werk te houden, is dat ik graag een beetje mijn eigen plan trek en het heerlijk vind om buiten te zijn. Natuurlijk, als het nat en winderig weer is, denk ik ook weleens: “Wat sta je hier nou toch te tobben?” Maar dat zijn momenten die iedereen weleens heeft en meestal geniet ik van de vrijheid.’ Hij wijst naar het weidse landschap en grijnst. ‘Zeg nou zelf, een mooier kantoor kun je toch niet bedenken?’